Tämän päivän työelämässä toimiminen vaatii enemmän kuin vain teknisiä taitoja tai strategista ajattelua. Yhä useammin esiin nousevat taidot, jotka liittyvät tunteisiin – erityisesti tunnerohkeuteen.
Sanahelinää vai aidosti suoraa puhetta?
Kohtaan usein organisaatioita, joissa puheen tasolla korostetaan avointa vuorovaikutusta ja suoraa viestintään. Niiden toteutuminen käytännössä on toinen asia. Avoin vuorovaikutus ja suoraan puhuminen eivät käytännössä ole helppoa toteuttaa. Suora puhe vaatii rohkeutta, koska se edellyttää usein vaikeiden asioiden ottamista esille – olipa kyseessä palautteen antaminen, päätösten kyseenalaistaminen tai oman mielipiteen ilmaiseminen. Erityisen haastavaa vuorovaikutus on, kun oma ajatus poikkeaa yleisistä näkemyksistä.
Kun tunnetaitoja arvostetaan ja ylläpidetään käytännössä, ei suora puhe ole pelottava uhka, vaan väylä parempaan ymmärrykseen ja yhteistyöhön. Suora puhe mahdollistaa vaikeiden asioiden käsittelyn ajoissa ja asiallisesti, eikä niitä lakaista maton alle, missä ne voivat kasvaa suuremmiksi ongelmiksi. Tässä auttaa panostaminen yksilöiden tunnetaitoihin. Tunnetaitoja osaava yksilö uskaltaa kohdata omat pelkonsa, epävarmuutensa ja mahdollisen haavoittuvuuden. Samalla kyky kohdata toisten tunteet empaattisesti ja kunnioittavasti paranee.
Tunnetaidot auttavat päästämään irti vanhoista tavoista
Meillä ihmisillä on taipumus pitää kiinni vanhoista toimintatavoista, käytännöistä ja rakenteista, vaikka ne eivät enää palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla. Turhasta irti päästäminen vaatii rohkeutta, sillä siihen liittyy epävarmuus ja pelko siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tunnetaidot antavat kykyä kohdata muutokseen liittyviä tunteita ja tukevat päätöksentekoa organisaation eteenpäin viemisessä.
Tunnetaitojen avulla luomme näkemystä, milloin on aika päästää irti vanhasta ja tehdä tilaa uudelle. Niitä käyttämällä pystymme käsittelemään muutokseen liittyviä tunteita ja siirtymään eteenpäin. Tämä kyky on erityisen tärkeä nykypäivän nopeatahtisessa ja jatkuvasti muuttuvassa työympäristössä, jossa sopeutumiskyky ja joustavuus ovat elintärkeitä.
Vastarinta on luonnollinen osa muutosta ja kehitystä
Usein vastarinta ei synny itse muutoksesta, vaan siihen liittyvistä tunteista – pelosta, epävarmuudesta tai jopa surusta, kun vanhasta on luovuttava. Tunnetaidot auttavat meitä kohtaamaan vastarintaa ilman, että se jähmettää ihmisiä paikoilleen tai johtaa konflikteihin.
Tunnetaidot auttavat vastarinnan ilmentämien tunteiden kohtaamisessa – niin omien kuin toistenkin. Tämä ei tarkoita vastarinnan tukahduttamista, vaan sen ymmärtämistä ja hyväksymistä osana prosessia. Kun pystyy näkemään ja tunnistamaan tilanteiden synnyttämät tunteet, pystyy helpommin löytämään rakentavia tapoja edetä ja sitouttaa ihmisiä muutokseen. Lue aiempi blogimme tunteisiin liittyen tästä.
Vahvista tunnetaitoja ja varmista tuottavuus
Tunnetaitoja jokainen voi kehittää samalla tavalla kuin muitakin taitojaan. Työelämässä tunneosaamisen merkitys korostuu entisestään. Organisaatioissa, joissa tunnetaidot ovat osa arkea, syntyy avoimempia, yhteistyökykyisempiä ja innovatiivisempia tiimejä. Näissä tiimeissä vaikeatkin tunteet kohdataan ja käsitellään rakentavasti. Rohkeus ei tarkoita pelottomuutta, vaan uskallusta kohdata pelot ja epävarmuudet. Rohkeudesta lisää voit lukea tästä linkistä.
Tunnetaidot eivät ole vain henkilökohtainen taito, vaan se on myös organisaation kollektiivinen voimavara. Kun rohkeus kohdata kaikki tunteet itsessä ja toisissa on osa organisaation toimintakulttuuria, siitä tulee paikka, jossa sekä ihmiset että liiketoiminta voivat kukoistaa.
Tunteiden tasapaino työssä
Lopulta kaikki kiteytyy tasapainoon. Tunteet ovat osa meitä ja vaikuttavat siihen, miten työskentelemme ja koemme työmme. On tärkeää löytää tasapaino tunteiden ilmaisemisen ja työtehtävien hoitamisen välillä. Tunteita ei tukahduteta, mutta niitä ei myöskään anneta hallita työtilannetta.
Työpaikalla, jossa tunteet otetaan huomioon ja niitä käsitellään avoimesti, luodaan pohja hyvinvoinnille ja tuottavuudelle. Kun jokainen voi olla oma itsensä ja tuntea olonsa arvostetuksi, koko työyhteisö hyötyy.
Anna meidän auttaa työtunteiden tulkinnassa. Lue työtunteiden tulkista tästä.