Työnohjaus, mihin tilanteeseen ja kenelle se on tarkoitettu?

19.1.2022

Työnohjaus on vielä monelle varsin vieras, eikä toiminnan käyttötarkoitus, hyöty ja mahdollisuudet ole tuttuja. Tämä on kokemukseni työnohjauksen yleisestä tunnettuudesta.

Itse olen kuitenkin käyttänyt työnohjausta jo reilun vuosikymmenen ja vakuuttunut sen hyödyistä niin, että päädyn itsekin kouluttautumaan työnohjaajaksi.

Oma kokemus työnohjauksesta on auttanut suunnistamiseen työelämässä. Säännölliset tapaamiset koulutetun työnohjaajan kanssa ovat vahvistaneet harteitani tilanteissa, joissa omat ajatukset ovat olleet solmussa ja kyky ja halu rasittaa läheisiä omilla työasioilla on tuntunut epäreilulta. Työnohjaus puolueettoman asiantuntijan kanssa on aina tuottanut uusia ajatuksia tilanteiden läpikäyntiin. Tämä osaltaan on rohkaissut jatkamaan valitsemallani polulla.

Työnohjaus on tehokasta

Parhaimmat kokemukseni olen saanut yksilötyönohjauksista, joissa ajatuksena on perehtyä vain minun ajatusmaailmaani ja sen luomiin toimintamalleihin arvioiden samalla niiden merkitystä kulloisenkin organisaation tavoitteisiin. Ryhmätyönohjaukset, joihin olen osallistunut ovat toimineet vuorovaikutuksen työvälineenä työyhteisön välisessä dialogissa.

Ammattinsa osaava työnohjaaja tarjoaa ohjattaville aikaa löytää ammatillisesti merkittäviä voimavaroja omien jo karttuneiden kokemusten pohjalta, joiden kautta syntyy onnistumisen kokemus vaikutta itse siihen, miten asioita ratkaistaan.

Olkoot kyse yksilö- tai ryhmäohjauksesta, tärkeintä on luottamuksellinen, kuulluksi tulemisen tunne, joka syntyy vuorovaikutuksessa ohjattavan ja ohjaajan välille. Tästä tilanteesta lähtee kipinä, joka kasvaessaan vahvistaa ohjattavan omaa ammatti-identiteettiä, työssä jaksamista sekä koko työyhteisön työhyvinvointia.

Työnohjaus ennaltaehkäisee

Eikä tässä vielä kaikki. Työnohjauksien tarjoamien mahdollisuuksien kautta voidaan työntekijöiden työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen panostaa jo ennen, kun työuupumus johtaa loppuun palamiseen ja mahdolliseen työpaikan vaihtoon.

Kelan tilastojen mukaan mielenterveyden häiriöt olivat suurin menoerä sairauspäivärahojen maksatuksessa vuonna 2020 (Kelan sairausvakuutustilasto 2020). Oman mausteensa tähän työhyvinvoinnin merkitykseen tuo vielä tämä pahuksen Covid 19, jonka lopullisista vaikutuksista ei kukaan vielä tiedä. Paljon puhutaan myös etätyön seurauksista työssäjaksamisen kannalta. On hyvin ymmärrettävää, että lisääntynyt etätyö kuormittaa osaltaan myös kodin ja perheiden välisiä suhteita.

Toivoisin työnantajien tarttuvan tähän epäkohtaan, hyvän sään aikana ja tarjoavan työntekijöilleen työnohjausta työmotivaation ylläpitämiseksi.

Taina