Elämme ajassa, jossa kiire on kuin kunniamerkki. Kalenterit ovat täynnä, mieli vielä täydempi. Tehokkuus, saavutukset ja jatkuva liike nähdään usein merkkinä onnistumisesta. Mutta entä jos pysähtyminen olisikin se todellinen mestariluokan taito?
Pysähtyminen ei tarkoita luovuttamista tai jälkeen jäämistä. Päinvastoin se on tietoista valintaa vetää henkeä, katsoa ympärille ja kysyä: missä olen, minne olen menossa, ja miksi?
Pysähtyminen on suunnan ottamista
Taitava pysähtyjä ei jää paikalleen pysyvästi. Hän tietää, että liike syntyy levosta. Pysähtyminen on kuin hengenveto ennen juoksua. Se lataa kehon ja mielen seuraavaan spurttiin. Todellisuudessa pysähtyminen voi olla yhteinen voima, joka antaa suuntaa ja kannattelee vauhdissa.
Pysähtymisen pitää olla osa rakenteita ja koko yhteisön rytmiä
Usein työelämässä puhutaan jaksamisesta ja palautumisesta, mutta ne jäävät helposti yksittäisen työntekijän harteille. Me uskomme, että aito muutos syntyy vasta, kun pysähtyminen tuodaan osaksi rakenteita arjen rytmiin kalenteroituna, sallittuna ja ennen kaikkea yhteisenä.
Tätä varten olemme kehittäneet TYÖELÄMÄÄ-mallin, joka ei ainoastaan mahdollista pysähtymistä vaan tekee siitä luonnollisen osan työyhteisön toimintaa ja lisää työhyvinvointia todennetusti.
TYÖELÄMÄÄ-mallimme rakentaa yhteistä arkiymmärrystä: mitä meillä tapahtuu juuri nyt, mitä kukin kantaa mukanaan, mikä meitä yhdistää ja minne me olemme menossa. Se tuo näkyväksi tunteita, kuormitusta, toiveita ja suuntaa sekä inhimillisyyttä, joka usein jää piiloon arjen kiireen alle.
Kohti tunneymmärryksen työyhteisöä
Kun ihminen kokee, että hänen tunteensa ja kokemuksensa otetaan huomioon, syntyy luottamusta. Ja kun luottamus on kunnossa, syntyy yhteistyötä, rohkeutta ja luovuutta.
TYÖELÄMÄÄ-malli tarjoaa yhteisiä, ohjattuja pysähtymisen hetkiä, joissa tarkastellaan työnilmiöitä ja tullaan näkyväksi ihmisinä. Näin rakennetaan tunneymmärrystä yksilöiden välillä sekä toimintatapaa koko organisaatio kulttuurille.
Tämä ei ole ”pehmeää puuhastelua”, vaan konkreettinen ja vaikuttava osa työhyvinvointia, tuoden lisää tuottavuutta ja strategista resilienssiä.
Kun on pysähtynyt, lähtee liikkeelle toisin
Pysähtymisen jälkeen liike ei ole enää pelkkää suorittamista. Siinä on suunta. Siinä on tarkoitus. Se kumpuaa sisältä, ei ulkoisista paineista. Kun pysähdytään yhdessä, on suuntakin yhteinen. Kun maltamme pysähtyä, emme enää liiku pakoon vaan kohti. Ja silloin pienikin askel voi kantaa pitkälle.
Ehkä juuri nyt on oikea hetki pysähtyä – yksin tai yhdessä
Ehkä juuri nyt on aika kuunnella, mitä mieli ja arki yrittävät kertoa, kun niille antaa tilaa.
Pysähtyminen ei ole passiivisuutta. Se on aktiivinen valinta. Se on suunnan ottamista haltuun, ennen kuin vauhti tekee sen puolestamme.
TYÖELÄMÄÄ-malli on kutsu pysähtymiseen. Rakenne, joka mahdollistaa yhteisen ymmärryksen, vahvistaa tunneilmastoa ja tuo työyhteisöihin kestävää hyvinvointia.
Koska parempi liike lähtee usein pysähtymisestä.